Ghe vorèva vèss chì
ai quattr’or de mattina
cont el frègg ch’el pelava
el sònn de indòss
insèma ai operari
insèma a fà i picchètt
davanti a ona fabbrica
che voreven sarà
Ghe vorèva vèss chì
quand i barconi in darsena
scaregàven la sabbia
caregàda al Tesin
ghe vorèva vèss lì
a spettà in su la riva
el trattor che de nòtt
i a menàva a Boffalora
Quand cercàvum on bar
intra tucc i butegh
e gh’era on’osteria
domà voeuna lì intorna
quand la gent la rivava
de tucc i part a laorà
a diventà milanes
che milanes se divènta
Ghe voreria vèss stà chì
quand che gh’eren i botteg
per savè s’el voeur dì
“andà a bottega”
la fadiga e l’orgòli
de vess on garzòn
e diventà on operari
che l’è adrèe a fà Milan
E incoeu Milan l’è granda
la fabbrica pù e la invènta
e la te dà de bev e la te vend tusscòss
la faa domà fadiga e la cred de laorà.
Cipputi non abita più qui
Bisognava esser qui
alle quattro di mattina
col freddo che strappava
il sonno dalla pelle
insieme agli operai
tutti a fare i picchetti
davanti a una fabbrica
che volevano chiudere
Bisognava esser qui
quando i barconi in darsena
scaricavano la sabbia
che arrivava dal Ticino
quando stavamo lì
ad aspettare i trattori
che rimorchiavano le chiatte
ormai vuote a Boffalora
Quando cercavi un bar
tra tutte le botteghe
e c’era una trattoria
solo una lì intorno
e le genti arrivavano
da ogni posto a lavorare
a diventare milanesi
perché milanesi si diventa
Bisognerebbe esserci stati
quando c’erano le botteghe
per saper che vuol dire
“andare a bottega”
la fatica e l’orgoglio
di essere un apprendista
e diventare un operaio
che sta facendo Milano
E oggi Milano è grande
non fabbrica più ma inventa
ora ti dà da bere e ti vende di tutto
fa soltanto fatica e crede di lavorare
17 aprile 2021